PSF_LOGO
Geen fast fashion meer; hoe doe je dat?

Geen fast fashion meer; hoe doe je dat?

  • 09/07/2025
  • Clock 4 - 6 minuten
  • eye_icon 10
Fast fashion vermijden kan soms best lastig zijn, tijd om eens iemand te bevragen die van fast fashion is afgestapt.
Waarom ben je gestopt met eerstehands kleding kopen?

Al sinds ik me kan herinneren ging ik samen met mijn moeder naar kringloop winkels, het was en is haar hobby om de pareltjes te vinden. Ook onze kleding kwam veelal uit de kringloopwinkel, het concept tweedehands shoppen was dan ook niet nieuw voor me. Maarja als puber wil je natuurlijk ook het nieuwste en meest trendy item. Met eigen kleedgeld kocht ik vooral goedkope fast fashion. Zo kon ik voor weinig geld, veel leuke kleding aanschaffen. Eenmaal aan het studeren besefte ik me meer en meer hoe vervuilend de kledingindustrie is, en dat iemand anders voor mijn kleding betaald, namelijk de kinderen die mijn kleding moeten maken en de planeet die beschadigd wordt door alle consumptie. Ik kwam er al snel achter dat duurdere kleding niet perse beter is als het gaat om materiaal of werkomstandigheden. De logische optie was dan ook tweedehands kopen. Ik geniet er enorm van om een pareltje te vinden in een berg van kleding. Eerst begon ik door steeds vaker tweedehands te kopen, maar als ik echt iets nodig had, dit bij een eerstehands winkel te kopen. Langzaamaan kon ik alles tweedehands vinden en viel de behoefte voor eerstehands kleding weg. Inmiddels heb ik al ruim 2 jaar geen eerstehands kleding item aangeschaft.

Waar koop je dan je kleding?

Tweedehands kleding zegt natuurlijk nog niet heel veel. Waar vroeger de enige optie de kringloopwinkel was, heb je nu gelukkig een hoop extra opties. Vintage winkels als Kilo Kilo en Appel&Ei zijn fijn om te shoppen, maar vooral de lokale tweedehandswinkels vind ik erg leuk. Ik woon zelf in Zwolle, daar heb je bijvoorbeeld Savvy en Lua, twee enorm leuke tweedehands winkeltjes. Daar ga ik heen als ik écht iets nodig heb of graag een kledingstuk wil die nog niet veel in de kringloop hangt, denk aan linnen broeken, de perfect zittende jeans of een item die je snel nodig hebt. Tijdens het shoppen kijk ik vaak naar de materialen van de kleding, natuurlijke materialen zoals katoen, linnen en wol gaan veel langer mee dan bijvoorbeeld kleding van polyester of nylon. Zo vind ik vaak items die nog ontzettend lang meegaan.

 

Mis je het shoppen in reguliere kledingwinkels?

Nee eigenlijk niet. Aan het begin was het wel even wennen, helemaal als vriendinnen wel graag de winkels leeg wilden shoppen, dan mis je dat gevoel wel even. Maar inmiddels kopen veel van mijn vrienden ook hun kleding tweedehands en heb ik juist leren waarderen dat ik niet elke winkel instap en een item aanschaf. Dat helpt me om even stil te staan bij het item en mezelf de vraag te stellen; heb ik dit echt nodig? Het antwoord hoeft echt niet altijd ja te zijn, ik koop ook nog vaak genoeg kleding die ik prachtig vind, maar niet perse hoognodig. Toch helpt het om stil te staan waarom je een item wilt hebben.

 

Koop je écht niks meer eerstehands?

“lacht”; er zijn natuurlijk een aantal uitzonderingen. Voor mij ligt die grens bij ondergoed en soms sportkleding. Ondergoed vind ik wel zo hygienisch om nieuw aan te schaffen en vaak zie je dat sportkleding zich al heeft gevormd naar de persoon die het heeft gedragen. Daarom koop ik dat af en toe nieuw, maar waar kan, gebruik ik vinted om sportkleding te vinden die er nog zo goed als nieuw uitziet. Ook zwemkleding koop ik soms nieuw, maar ook dat vind ik vaak tweedehands. Na een keer goed wassen en alleen items aanschaffen die er netjes uitzien, is het weer zo goed als nieuw!

 

Hoe kijk je nu naar het shoppen in ‘reguliere’ kledingwinkels?

Omdat ik er bijna nooit meer kom, schrik ik altijd een beetje als ik bijvoorbeeld een Zara inloop. Zoveel kleding, veel sale en vooral ontzettend veel mensen. Kledingconsumptie is enorm, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Het is ook meteen de tweede meest vervuilende industrie ter wereld. De drang naar nieuwe kleding snap ik heel goed, ik heb altijd gehouden van shoppen en vind nieuwe kleding nog steeds mega leuk. Alleen mag wat mij betreft de definitie ‘nieuw’ breder worden getrokken. Ik zie nieuw als iets wat nog niet van mij is geweest. Kan van een vriendin zijn geweest, een Vinted-verkoper of een kringloopwinkel, voor mij is het nieuw.

 

Wat zou je willen zeggen tegen iemand die ook graag minder eerstehands kleding zou willen kopen?

Maak het zo leuk mogelijk! Ga in je stad opzoek naar de lokale vintage/tweedehands kleding winkeltjes, en ga daar eens rondkijken. Woon je op een plek waar dat niet zit? Ga met je vrienden een dagje naar bijvoorbeeld Utrecht, daar zit de wereld aan leuke tweedehandswinkels. Het is vaak makkelijker én leuker dan je denkt. Vooral het gevoel als je iets leuks hebt gevonden wat past en uniek is, is geweldig.\

 

Similar articles

Oplossingen voor vervuiling door plastic fast fashion
Fashion

Oplossingen voor vervuiling door plastic fast fashion

Met kleine aanpassingen in je kledingkeuze maak je groot verschil.

Lees meer

 Stop plastic fast fashion: choose second-hand clothes
Fashion

Stop plastic fast fashion: kies voor tweedehands kleding

Fast plastic fashion vervuilt. Tweedehands is de duurzame keuze.

Lees meer

Fashion

Onze favoriete documentaires over plastic fashion

Plastic Soup Foundation deelt 5 documentaires over plastic fashion en laat zien wat jij kunt doen.

Lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2025 Plastic Soup Foundation