Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Althans, dat is wat het bekende gezegde ons doet geloven. Toch negeren veel rokers de onsmakelijke afbeeldingen en dikgedrukte waarschuwingen, wanneer ze weer een nieuwe sigaret uit het pakje trekken. Roken is dodelijk, maar de manier waarop, dat merken we later wel.
Met dezelfde nonchalance van een doorgewinterde roker, begeven we ons wekelijks naar de supermarkt om verse groenten in te slaan. Groenten die –in sommige gevallen– in landbouwplastic worden gekweekt, in zware vrachtwagens worden vervoerd en thuis, in plastic zakken, op het aanrecht belanden. Gegarandeerd dat je ‘gezonde’ groenten zijn blootgesteld aan microplastics en chemicaliën.
In een maatschappij waarin plastic verpakkingsmateriaal de norm is, dragen we –of we het nu willen of niet– allemaal bij aan de verspreiding van microplastics. We wassen onze synthetische kleding, scheuren verpakkingen van wegwerpplastic kapot én verslijten onze autobanden door ermee de weg op te gaan. Allemaal onbedoelde oorzaken van microplasticvervuiling, waardoor je door al die ‘plastic bomen’ bijna het ‘hoopvolle bos’ niet meer ziet. Hoog tijd dus om daar wat aan te doen.
Om mensen weer wat hoop te geven vond begin april in de Utrechtse Jaarbeurs de tweede editie van de Impact Fair plaats; een evenement waar bezoekers leren om een positief verschil te maken in de wereld. Zo demonstreerde De Groene Garage de slimme bandenpomp om jaarlijks vele tonnen CO2 te besparen, liet i-did zien nieuwe meubels te kunnen maken van oud textiel en toonde de Plastic Soup Foundation de film Plastic People, waarin de schrikbarende omvang van onze plastic vervuiling wordt getoond. Niet om te demotiveren, maar als motor voor verandering.
Waar Elon Musk zichzelf heeft gebombardeerd tot de vijand van vrijwel elke democraat, ambtenaar en Teslarijder, wordt de aardolie-industrie in de film ‘Plastic People’ weggezet als de vijand van de consument. Het vervuilen van de wereld door doelbewust wegwerpplastic te blijven produceren tegen alle waarschuwingen in is niet anders dan de roker die lekker nonchalant door blijft roken: het maakt niet alleen jezelf kapot, maar brengt ook anderen, rondom je, schade toe.
Laten we daarom samen de vraag naar plastic producten verminderen en starten met een plastic dieet. Haal je groenten onverpakt op de markt of bij de boer, vervang je PET-fles door een metalen, neem een herbruikbare tas mee als je gaat winkelen en steek vooral al je vrienden, buren en familieleden aan om mee te doen. Want impact maak je niet álleen in een evenementenhal in Utrecht, maar samen in het hart van de maatschappij.
Ben je het ook zat hoeveel plastic er bij het uitpakken van je boodschappentas direct in de vuilnisbak belandt? Meld je dan gratis aan voor het plastic dieetvan de Plastic Soup Foundation en krijg een week lang dagelijks tips en tricks om je plastic afvalberg te verminderen. Want alleen samen zorgen we ervoor dat de plastic kraan gesloten wordt.
Rynaldo Koerhuis (1995) adviseert, verkoopt en schrijft. Voor The Plastic Soup Foundation schrijft hij tweemaal per maand een blog over een actueel onderwerp.