Pruttel het water, samen met de bouillontabletten, de saus en het kruidenmengsel. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hak de paksoi in repen en verdeel dit samen met de tofu en de noedels over de kommen. Giet de bouillon eroverheen, garneer met koriander en gebakken uitjes en voilà, je dampende kom noedelsoep is klaar.
De smakelijke noedels, zoals wij die kennen, moeten absoluut niet worden verward met de nurdles die dagelijks op het menu staan van vele vogels en zeedieren op onze planeet. Nurdles zijn kleine plastic balletjes die worden gebruikt voor de productie van –je raadt het al– plastic. Of beter gezegd: plastic eindproducten, zoals shampooflessen en tandenborstels. Jaarlijks worden er vele miljarden van deze nurdles geproduceerd en over de hele wereld verscheept en, omdat ze zo klein zijn, belanden er jaarlijks ook miljarden daarvan in het milieu. Tot een gewicht van 167.000 ton per jaar.
Zo belandden er medio maart nog miljoenen nurdles in de Noordzee, nadat een Portugees vrachtschip tegen een stilliggende olietanker botste. Naast het feit dat al deze onverteerbare korrels de zee vervuilen, klontert het –wanneer het in contact komt met chemicaliën en een brandend schip– ook nog eens aan elkaar tot ‘plastic plankton’. Nietsvermoedende vogels zien de geklonterde nurdles geregeld aan voor een lekker hapje, verorberen het en sterven een pijnlijke hongerdood, doordat de plastic klont in hun maag blijft kleven, de darmingang verstopt en hun hongergevoel onderdrukt.
De nurdles die niet worden opgegeten, spoelen aan op het strand of zinken naar de bodem van de zee, waar ze vrijwel onzichtbaar tussen de zandkorrels verdwijnen. Hoewel een groep vrijwilligers van De Bende van het Strand inmiddels een stofzuiger heeft ontwikkeld om de nurdles uit het zand te zeven, blijft het –met de huidige miljardenproductie van de plastic balletjes– toch vooral bij dweilen met de plastickraan open.
Kijk je ertegenop om over een paar jaar op een plastic strand te liggen? Help ons dan om het aantal nurdles in de productieketen terug te dringen! Bij Plastic Soup Foundation maken wij ons hard voor een plasticvrije toekomst. En daar kunnen we jouw hulp goed bij gebruiken: onderteken onze petitie voor een wereldwijd plasticverdrag of doneer.
Rynaldo Koerhuis (1995) adviseert, verkoopt en schrijft. Voor The Plastic Soup Foundation schrijft hij tweemaal per maand een blog over een actueel onderwerp.