Kleding hoort je niet ziek te maken
Wat je draagt, doet ertoe. meer dan je denkt. Zo’n 70% van onze kleding is gemaakt van plastic vezels zoals polyester, acryl en nylon. Die materialen verliezen tijdens het dragen, wassen en zelfs drogen miljoenen microvezels. Die komen terecht in onze lucht, onze oceanen, en uiteindelijk: in ons lichaam. Wetenschappers waarschuwen dat dit onze gezondheid ernstig kan schaden. In dit artikel leggen we uit hoe kleding plasticvervuiling veroorzaakt, wat de gevolgen zijn voor je gezondheid en wat jij (en wij als organisatie) eraan doen om deze plastic kraan dicht te draaien.
Wat zijn microvezels en waarom zijn ze zo schadelijk?
Microvezels zijn minuscule plastic deeltjes kleiner dan 5 millimeter. Tijdens het wassen verliest één kledingstuk tot wel 700.000 vezels per keer. Ze glippen door filtersystemen van wasmachines en waterzuiveringsinstallaties, belanden in rivieren en zeeën, en zo ook in vis, zout, drinkwater en zelfs in de lucht die je inademt.
Deze synthetische vezels zijn niet biologisch afbreekbaar en blijven honderden jaren in het milieu. Ze trekken giftige stoffen aan en verspreiden ziekmakende bacteriën en parasieten. Recent onderzoek toont aan dat microplastics worden aangetroffen in testikels, placenta’s, moedermelk en zelfs in de longen van gezonde mensen.
Wat doet dat met je gezondheid?
Microplastics kunnen via voedsel en lucht je lichaam binnendringen en daar ontstekingen, DNA-schade en hormonale verstoringen veroorzaken. Vooral kinderen zijn kwetsbaar: zij ademen drie keer zoveel microplastics in als volwassenen. Ook kan het inademen van nylonvezels de ontwikkeling van luchtwegen belemmeren, wat risico’s geeft op astma en andere chronische aandoeningen.
Wij van Plastic Soup Foundation publiceerde in 2022 het rapport Do Clothes Make Us Sick?. Hierin staat dat er voldoende wetenschappelijk bewijs is om ons ernstig zorgen te maken. We hoeven niet te wachten op nóg meer onderzoek. Het is tijd om nú in actie te komen.
Wat doet Plastic Soup Foundation?
Wij zetten ons in voor systeemverandering. Met wetenschappelijk onderbouwde campagnes voeren we druk op de politiek om regelgeving in te voeren tegen microplasticvezels. Zo pleiten we onder andere voor een wettelijk verbod op het gebruik van synthetische vezels zonder veiligheidsbeoordeling én verplichte filters in wasmachines. We werken samen met wetenschappers, beleidsmakers en duurzame merken aan echte oplossingen.
Steun ons werk met een donatie!
Wat kun jij zelf doen?
Gelukkig kun je ook als consument veel doen. In onze gratis Fashion Gids staan tips om microplasticvervuiling te beperken, zoals:
- Hoe jij synthetische kleding kunt vermijden en voor de juiste stoffen kunt kiezen.
- Hoe jij het beste je kleding kunt wassen en drogen.
- Wat voor kleding je het beste kunt kopen.
- Dat je het beste minder kunt kopen en/of tweedehands.
- Download de gratis PlasticFreeFuture app en kies voor een gezondere, plasticvrije leefstijl.
Doe de quiz en ontdek hoeveel jij weet over plasticvezels in je kleding!
Waarom dit nú moet veranderen
De mode-industrie is verantwoordelijk voor een tiende van de wereldwijde CO₂-uitstoot en een groot deel van de microplasticvervuiling. Plasticvezels uit kleding kunnen op geen enkele manier uit het milieu worden gehaald zodra ze erin terechtkomen. De enige échte oplossing is: minder uitstoot en het probleem aanpakken bij de bron. Dat betekent: minder fast fashion, betere wetgeving, en bewuste keuzes van consumenten.
Alle feiten over plastic fashion op een rijtje
- Zo’n 70% van je kleding bevat plasticvezels.
- Die vezels komen via lucht en voedsel in je lichaam.
- Wetenschap toont aan: dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid.
- Plastic Soup Foundation werkt aan oplossingen, maar we hebben jouw hulp nodig.
- Doneer en steun ons werk
- Download de gratis Fashion Gids
- Doe de quiz: wat weet jij over plastic kleding?
Jouw kledingkeuze heeft impact.
Help fast plastic fashion te stoppen. Niet alleen voor jezelf maar ook voor volgende generaties.