Slikken we straks (voormalig) plastic tegen pijn?
Wormen die plastic verteren [1] en poepbacteriën die plastic omzetten in biologisch materiaal [2]; het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Met een jaarlijkse afvalberg van 400 miljard kilo plastic, groeit ons verlangen naar een wetenschappelijke ‘pijnstiller’ [3]. Maar is dit wel realistisch?
Wat doen poepbacteriën?
We hebben ‘hem’ allemaal, maar horen er liever niets over: de Escherichia coli. Hoewel deze poepbacterie, ook wel de E. colibacterie genoemd, in onze dikke darm ons eten verteert, horen we er vooral over wanneer ons drinkwater is vervuild [4]. Nu blijkt dat deze microscopische wezentjes ook in staat zijn tot het eten van plastic.
Waarom eten poepbacteriën plastic?
Poepbacteriën hebben, net als mensen, zelf ook voedingsstoffen nodig om in leven te blijven. Waar je mensen kunt onderscheiden in vleeseters en vegetariërs, hebben ook poepbacteriën een uiteenlopend dieet: de één eet glucose (een soort suiker) en de ander eet PET (een type plastic) [5].
Wat poepen poepbacteriën dan uit?
De plastic-etende poepbacteriën zijn door wetenschappers gekweekt in een lab en zo bewerkt dat ze niet alleen in staat zijn om plastic te eten, maar ook om paracetamol ‘uit te poepen’. Dit is mogelijk, omdat zowel plastic als paracetamol uit aardolie worden geproduceerd. Magisch, toch?
Is dit de oplossing?
Hoe veelbelovend dit ook klinkt, bij Plastic Soup Foundation achten wij de kans klein dat poepbacteriën massaal ons plastic afval kunnen omzetten in paracetamol. Daarnaast mag deze hoopvolle ontdekking geen vrijbrief zijn voor de plasticindustrie om hun ongelimiteerde plasticproductie voort te zetten. Wij werken liever naar een structurele oplossing. Eén die niet alleen leidt tot minder plastic, maar ook tot minder gezondheidsrisico’s [6].
Een oplossing zonder pijnstillers die van ‘plasticpoep’ zijn gemaakt.
Maak je je ook zorgen over de toenemende plastic afvalberg en wil je er wat tegen doen? Doneer dan nu of teken onze petitie voor een plasticverdrag. Alleen met jouw hulp kunnen wij de plastic soep verminderen.
Rynaldo Koerhuis (1995) adviseert, verkoopt en schrijft. Voor Plastic Soup Foundation schrijft hij tweemaal per maand een blog over een actueel onderwerp.
[1] BBC Earth Science, ‘Meet The Plastic-Eating Worms’ 22 april 2023.
[2] Nicola Davis, ‘Scientists use bacteria to turn plastic waste into paracetamol’, The Guardian, 23 juni 2025.
[3] Bij Plastic Soup Foundation geloven we niet in een snelle, wetenschappelijke oplossing tegen het plastic probleem. In plaats daarvan zetten wij ons dagelijks in om de plastic kraan steeds een stukje dichter te draaien. Wil je ook je steentje bijdragen aan onze missie? Kom dan nu in actie.
[4] Eind vorig jaar meldde Vitens dat het drinkwater in Apeldoorn was vervuild met de E. colibacterie, waarna mensen massaal waterflessen insloegen. NOS Nieuws, ‘Bacterie in drinkwater Apeldoorn, inwoners slaan flesjes water in’, 4 oktober 2024.
[5] Hierbij moet wel worden gezegd dat deze poepbacteriën niet uit zichzelf dit plastic eten. Zij zijn door wetenschappers ‘aangepast’, waardoor ze het plastic wel moesten eten om in leven te blijven.
[6] Plastic verhoogt niet alleen onze afvalberg, maar leidt ook tot gezondheidsrisico’s door de aan het plastic toegevoegde chemicaliën en de uit het plastic afkomstige microplastics. Zie voor een illustratie mijn eerdere blog over het verwarmen van eten in plastic verpakkingsmateriaal.