PSF_LOGO
Stop plastic fast fashion: kies voor tweedehands kleding

Stop plastic fast fashion: kies voor tweedehands kleding

  • Clock 3 - 5 minuten
  • eye_icon 22
Stop plastic fast fashion: choose second-hand clothes
Fast plastic fashion vervuilt. Tweedehands is de duurzame keuze.

Is tweedehands kleding het alternatief voor fast plastic fashion?

Fast fashion overspoelt onze winkels en webshops met spotgoedkope kleding. Deze kleding is vaak gemaakt van plastic vezels zoals polyester. Wat veel mensen niet weten: zo’n 70% van onze kleding bestaat uit synthetische materialen. Bij elke wasbeurt komen daar onzichtbare microplastics van los, die eindigen in het milieu en ons lichaam. Gelukkig is er een beter alternatief binnen handbereik: tweedehands kleding. Of je nu shopt op Vinted, Marktplaats, een tweedehands markt of in je lokale kringloopwinkel: wie vandaag kiest voor tweedehands, helpt de plastic fast fashion-crisis te keren. In dit artikel lees je waarom dat nodig is, hoe je bewust tweedehands koopt en welke impact je daarmee maakt.

De schaduwzijde van fast plastic fashion

Fast fashion is niet alleen vervuilend door overproductie en verspilling, maar ook door het materiaalgebruik. Zo’n 70% van onze kleding is gemaakt van plastic. Denk aan synthetische vezels zoals polyester, nylon en acryl. Deze vezels zorgen wereldwijd voor zo’n 35% van de microplasticvervuiling in oceanen. Bij het dragen en wassen van kleding komen microvezels vrij die in onze lucht, ons water en ons lichaam terechtkomen. Wetenschappers maken zich zorgen: microplastics worden gelinkt aan ontstekingen, hormoonverstoringen, vermindering van vruchtbaarheid en zelfs kanker.

Wil je weten hoe je slimme, bewuste keuzes maakt in je kledingkast? Download dan gratis de Fashion Gids van Plastic Soup Foundation.

Tweedehands kleding: echt duurzamer?

Tweedehands kleding verlengt de levensduur van kledingstukken aanzienlijk. Maar vervangen we daarmee ook echt onze nieuwe aankopen? Niet altijd. Door het zogenoemde rebound-effect vervangen tweedehands aankopen slechts ongeveer 50% van de nieuwe aankopen. Toch levert elke tweedehands aankoop gemiddeld 50% milieubesparing op vergeleken met een nieuw exemplaar. Zeker als we bewuster gaan kopen, biedt tweedehands mode dus een krachtige bijdrage aan een circulaire economie.

Praktische tips voor verantwoord tweedehands shoppen

Met kleine aanpassingen in je kledingkeuze maak je groot verschil. Hieronder een aantal tips:

  • Ga lokaal shoppen: bezoek lokale winkels om transportkilometers te beperken of gebruik filters op Vinted waarmee je afstand kunt verminderen.
  • Let op materialen: kies natuurlijke stoffen zoals katoen, wol of linnen om microplasticvervuiling te vermijden.
  • Bundel aankopen: bestel meerdere items bij dezelfde verkoper om verpakkingen en verzending te minimaliseren.
  • Repareer & hergebruik: kleine reparaties verlengen de levensduur van kleding met jaren.

Meer weten? Lees ook: Oplossingen voor vervuiling door plastic fast fashion.

De keerzijde van tweedehands: knelpunten en oplossingen

Hoewel tweedehands kleding veel voordelen biedt, is het geen perfecte oplossing. Er zijn een aantal valkuilen en uitdagingen die de positieve impact kunnen beperken. Gelukkig zijn er ook slimme manieren om hiermee om te gaan, zodat jouw tweedehands keuze écht verschil maakt.

Minder kwaliteit door fast fashion

Kringloopwinkels merken dat de kwaliteit van ingeleverde kleding afneemt. Fast fashion-kleding is vaak zo slecht gemaakt dat het nauwelijks tweedehands verkocht kan worden. Dit maakt het aanbod kwetsbaarder en ondermijnt het duurzame potentieel van tweedehands mode.

Vintage met een luchtje

Sommige tweedehands kleding wordt van ver ingevlogen, wat weer extra CO₂-uitstoot met zich meebrengt. Let daarom goed op de herkomst van je kledingstukken en geef de voorkeur aan lokale of nationale aanbieders.

Rebound-effect voorkomen

Tweedehands kleding wordt soms gezien als ‘goed excuus’ om juist méér te kopen. Zo verliest het duurzame effect zijn kracht. Zorg dus dat je ook bij tweedehands aankopen een verlanglijstje aanhoudt en alleen koopt wat je echt nodig hebt.

Wat kun jij doen?

Tweedehands kleding helpt de plasticvervuiling terug te dringen en bespaart gemiddeld 50% CO₂ vergeleken met nieuwe kleding. Door bewust te kiezen (lokaal, van goede kwaliteit, en met aandacht voor materiaal) maak jij echt het verschil. 

  • Pleit voor betere wet- en regelgeving zodat bedrijven gedwongen worden om te verduurzamen.
  • Steun onze Plastic Fashion campagne financieel. Plastic verdwijnt niet vanzelf. Wij voeren campagne, doen onderzoek en strijden voor een ambitieus wereldwijd Plastic Verdrag. 
  • Laat tweedehands kleding echt een alternatief zijn, geen extraatje. Koop met aandacht.
  • Deel deze informatie met vrienden en familie. Hoe meer mensen kiezen voor slow fashion, hoe sneller we fast fashion terugdringen.


En vergeet niet: hoe bewuster we samen kopen, hoe sneller we de norm kunnen veranderen.

Doe vandaag nog mee. Kies voor tweedehands en stop samen met ons Fast Plastic Fashion!

Similar articles

Oplossingen voor vervuiling door plastic fast fashion
Fashion

Oplossingen voor vervuiling door plastic fast fashion

Met kleine aanpassingen in je kledingkeuze maak je groot verschil.

Lees meer

23
Microplastics

Wat zijn microplastic vezels en waarom zijn ze gevaarlijk?

Wat zijn microplastics, waar komen ze vandaan, waarom zijn ze gevaarlijk en wat kunnen we ertegen doen?

Lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2025 Plastic Soup Foundation