Polyester, polyamide en nylon: zomaar wat stoffen die schitteren in menige kledingkast. Synthetische materialen die elastisch, sneldrogend en kreukvrij zijn. Functioneel tegen zweetvocht, maar schadelijk voor mens en dier. Want terwijl de hardloper de longen uit z’n lijf rent, ademt hij ook minuscule deeltjes plastic in die door de lucht zweven. Want ja, ook zijn hardloopshirt is één van de boosdoeners.
Niet alleen sportkleding is gemaakt van synthetisch materiaal, maar liefst 70% van alle door modemerken geproduceerde kleding draagt wel enige vorm van plastic in zich. Van de elastische band in een grotendeels wollen sok tot de plastic nestel om een katoenen schoenveter. En dan hebben we het nog niet eens over de fleecetruien die volledig uit (gerecycled) polyester bestaan.
Ondanks de genoemde voordelen, heeft kleding van kunststof ook nadelen. Zo komen er bij iedere wasbeurt met een volle trommel van vijf kilo gemiddeld 9 miljoen microplastics vrij. Deeltjes die via het afvalwater bij de rioolzuiveringsinstallatie belanden en veelal door het filtratiesysteem heen de meren, zeeën en rivieren inspoelen: zo de leefomgeving in van de koolvis, die –met al die micro- en nanoplastics in z’n maag– weer als lekkerbek op je bord belandt. Zo adem je het niet alleen in, maar eet je het ook nog eens op. Als dat geen voer geeft tot nadenken…
Wil je jezelf en het ecosysteem beschermen tegen plasticvervuiling van je kleding? Lees dan allereerst bij de aankoop van een nieuw kledingstuk het label. Daarop staat waar het kledingstuk van gemaakt is. Zie je benamingen als polyester, nylon, acryl, polyamide of polyurethaan, dan gaat het om een synthetisch materiaal waar bij het wassen én bij het dragen kleine deeltjes van afslijten. Kies in plaats daarvan voor een natuurlijk alternatief gemaakt van katoen, jute, hennep of linnen. En blijf weg van fast fashion: goedkope, hippe kledingstukken die na een paar keer dragen op de afvalberg belanden, omdat het kapot is. Ga in plaats daarvan voor een tijdloze look, waarmee je je spiegel als een ware Sneeuwwitje ook over twintig jaar nog dé magische vraag kunt stellen: spiegeltje, spiegeltje aan de wand…
Ook zónder plastic, ben jij de mooiste van het land.
Wil je meer tips ontvangen om de plasticvervuiling van je kleding te verminderen? Download dan nu onze fashion gids. En doneer, zodat wij ons kunnen blijven inzetten om de plastickraan van de kledingindustrie dicht te draaien.
Rynaldo Koerhuis (1995) adviseert, verkoopt en schrijft. Voor Plastic Soup Foundation schrijft hij tweemaal per maand een blog over een actueel onderwerp.